Borgo di Gello

Ooit lag Borgo di Gello aan de belangrijkste route die Romeinse legioenen namen naar het oosten. Maar de Romeinen verdwenen en het dorpje, hoog op de Toscaanse heuvels raakte meer en meer geïsoleerd. Langzaam trokken de bewoners weg, tot het in de jaren vijftig van de 20e eeuw definitief verlaten werd. Het dorp werd overgeleverd aan de natuur. In het begin van de 21e eeuw werd door een kunstenaarskoppel en hun gevolg geprobeerd het dorpje nieuw leven in te blazen. Dit ging voor een aantal jaren goed tot de man overleed en het gezelschap hier zo van ontdaan was dat het dorp voor de tweede keer leegliep.

In 2014 besloten een drietal Nederlandse ondernemers een nieuwe poging te wagen om Borgo di Gello te doen opleven. Ze knapten een deel van de 16 vervallen en verlaten huisjes op en bouwden het om tot het ‘pop-up hotel’ Novanta. Het pop-up hotel bleek een succes en ook in 2015 kwamen ze terug. De authentieke stijl van de huisjes bleef behouden en nog steeds is een deel van het kleine maar uitgestrekte dorp in het Casentijnse woud helemaal verlaten en overwoekerd door de natuur.

Een verblijf bij Novanta is een geweldige ervaring. Borgo di Gello biedt een unieke blik in het verleden, maar wel de gemakken van een comfortabel en modern hotel. Een fotoserie van zowel de opgeknapte als verlaten woningen:

This entry was posted in Travel.