Truffels zoeken in Toscane

Mei 2015 – Tijdens ons verblijf in Toscane hebben we de gelegenheid om een ochtend mee te gaan met een truffeljacht. Dit uitstapje is georganiseerd door onze gastheren van Novanta, het hotelletje in de Toscaanse bergen waar we verblijven. Samen met Nicola en zijn hond Chicca gaan we op pad in een bos op redelijk steile helling. Nicola is gekleed in een Duits legeruniform maar verzekerd ons lachend dat hier geen verkeerde bedoelingen achter zitten: legerkleding gaat nou eenmaal lang mee en hij had dit op de kop getikt op een rommelmarkt.

Chicca gaat meteen enthousiast aan het werk als hij los wordt gelaten en al gauw lijkt hij iets gevonden te hebben. Nicolas is er snel bij om ervoor te zorgen dat de hond niet zelf de truffel opeet en graaft de buit op. Chicca krijgt als beloning een koekje en gaat er weer vandoor. We lijken een goed stukje land gevonden te hebben, want de een na de andere truffel wordt vervolgens opgegraven. En tussen het graven door krijgen we van Nicola uitleg over alle ins en outs van het jagen op truffels.

Na een ruim uurtje hebben is de buit een flinke handvol met truffels. Een deel houdt Nicola zelf – voor de verkoop – en een deel gaat met ons mee voor het avondeten in ons hotel. En zo nemen we weer afscheid van Nicola, die samen met Chicca en een aantal truffels wegrijdt in zijn Fiat Panda.

This entry was posted in Travel.